Opencart pierwsze kroki

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Re: Opencart pierwsze kroki

Postprzez staniapl » 21 lut 2015, o 16:53

to migruj na preste
staniapl

Postprzez jang1200 » 21 lut 2015, o 16:57

dodatkowe pole "szerokość w cm"
Link który podałeś, coś mi się wydaje, że ktoś im to zrobił na zamówienie bo jeszcze czegoś takiego nigdzie w żadnym sklepie nie widziałem... , reszta w OC jest.
http://demo.opencart.com/admin/index.ph ... sion/total <- logowanie - login demo , hasło demo
Kupony rabatowe powinno się dać wyłączyć w pierwszej pozycji "Coupon" , odbiór osobisty jeśli nie ma to np. moduł "Free Shipping" powinno się dać przerobić na coś takiego. Natomiast prostego kuriera (bez łączenia się z API firmy kurierskiej) można zrobić z modułu poczty polskiej, przesyłka w/g wagi do 30kg i powyżej albo z "Weight Based Shipping" -> http://demo.opencart.com/admin/index.ph ... n/shipping
S? trzy rodzaje bia?ej ?mierci ? s?l ? cukier i ? lekarz pierwszego kontaktu.
jang1200

Postprzez plejaz » 21 lut 2015, o 17:22

Testowałem quickcarta, zencarta, virtuemart, preste i teraz opencarta, który wydaje się odpowiedni przy kilku poprawkach pod konkretną działalność.
Co do presty to najbardziej zaśmiecony system z tych wszystkich z których miałem okazję korzystać, ale też ma duże możliwości konfiguracyjne z poziomu panelu.
Poradziłem sobie z wysyłką i systemami płatności przerabiając odpowiednio pliki.
Co do takiego systemu jaki jest na stronie, którą podałem to ja rozwiążę to trochę w inny sposób, ale muszę jeszcze to przetestować, jeśli mi się uda to zamieszczę rozwiązanie. Pomysł może trochę na "około", ale powinien się sprawdzić.
plejaz

Postprzez staniapl » 21 lut 2015, o 19:31

o do presty to najbardziej zaśmiecony system z tych wszystkich z których miałem okazję korzystać

nie zrozumiałeś ironi - niestety w pracy mam styczność z prestą i dla mnie porażka
staniapl

Postprzez plejaz » 23 lut 2015, o 18:48

W porządku, najważniejsze, że zgadzamy się w kwestii Presty :).
Mam kilka pytań co do funkcjonowania OC.
1. Czy jest możliwość ustawienia w produktach 2 checboxów, które będą skutkowały rozwinięciem kolejnych w zależności od wyboru odpowiedniej opcji?
Mam na myśli coś takiego jak jest tutaj - wybór checbox'a numer dwa skutkuje pojawieniem się kolejnych opcji dodatkowo płatnych wraz ze zdjęciem - wiem, że jest opcja "obrazek" w dodawaniu opcji do produktu. (strona z linku stoi na magento)
2. Czy jest możliwość stworzenia dwóch szablonów do wyświetlania produktów np. jeden do artykułów A, a drugi do artykułów B?
3. Czy odchudzanie OC w postaci usuwania niepotrzebnych modułów, płatności itp. nie będzie skutkować wykrzaczeniem się systemu, czy macie jakieś doświadczenie w tym kierunku ?
4. Czy jest możliwość całkowitego usunięcia bonów, kuponów, rat tak żeby nie wykrzaczył się system ? Na pewno można edytować pliki .tpl, ale czy jest inna opcja ?
5. Czy jest jakiś plik dokumentacyjny do opencarta z opisanymi plikami i funkcjonowaniem ich ?
6. Czy tworzenie szablonu lub zaadaptowanie istniejącego opartego na css3 i html5 jest łatwe?
plejaz

Postprzez plejaz » 23 lut 2015, o 19:25

Jeszcze jedno, w poprzedniej wersji opencarta 1.5 można było zmienić domyślne wyświetlanie produktów w kategoriach z siatki na listę przy pomocy zmiany pliku category.tpl w szablonie, ale w wersji 2.x niestety nie potrafię tego znaleźć.
plejaz

Poprzednia strona

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart