Opencart pierwsze kroki

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Opencart pierwsze kroki

Postprzez plejaz » 18 lut 2015, o 09:48

Witam, zaczynam swoją przygodę z oprogramowaniem opencart.
Mam kilka podstawowych pytań i mam nadzieję, że użytkownicy będą w stanie pomóc.

1. Planuję otworzyć sklep na około 300 artykułów - czy OC poradzi sobie ?
2. Która wersję wybrać - 1.5.6.4 czy już wersje 2.X z "nowoczesnym wyglądem".
3. Potrzebuję mieć możliwość tworzenia atrybutów produktu tj. wysokość, skład.
4. Możliwość dodawania produktów do ceny początkowej np. Przedmiot A kosztuje 20 zł, ale dodatek 1 lub 2 lub 3 kosztuje 5 zł to chciałbym, aby po dodaniu sumowało zaznaczone/wybrane pola.
5. Sklep skierowany tylko na rynek polski, płatności na początek tylko przelewem lub odbiór osobisty.
5. Chciałbym sprzedawać produktu na centymetry np. ktoś chce kupić rurę o długości 2,45 m to chciałbym, aby mógł wpisać dokładną ilość w pole, a w systemie odejmie się od całego stanu jaki zostanie dodany do produktu.
6. Z tego co zdążyłem się rozeznać to polska wersja jest płatna, czy istnieją darmowe alternatywy na spolszczenie tylko strony głównej wraz z podstronami sklepu, zakupu, koszyka itp.? Z ustawieniami panelu admina nie będzie problemu.
7. Jak wygląda edycja plików - dostosowywanie domyślnego szablonu pod własne potrzeby w wersjach 1.x i 2.x ? Czy działa to domyślnie na plikach .tpl tj. w przypadku Prestashop czy edytuje się główne pliki php?
plejaz

Re: Opencart pierwsze kroki

Postprzez mirolbn » 19 lut 2015, o 05:55

plejaz napisał(a):Witam, zaczynam swoją przygodę z oprogramowaniem opencart.

No cześć.

plejaz napisał(a):Mam kilka podstawowych pytań i mam nadzieję, że użytkownicy będą w stanie pomóc.

1. Planuję otworzyć sklep na około 300 artykułów - czy OC poradzi sobie ?

Poradzi.

plejaz napisał(a):2. Która wersję wybrać - 1.5.6.4 czy już wersje 2.X z "nowoczesnym wyglądem".

Ja osobiście używam 2.x. Do 1,5 masz większy wybór darmowych modyfikacji. Jeśli mam być szczery to w gębę sobie pluje, że zacząłem pracować na wersji 2.x, z rozszerzeniami jest bardzo ciężko. No chyba, że masz gruby portfel i czas na tłumaczenie. Oczywiście jak masz wiedzę, możesz też poradzić sobie sam.

plejaz napisał(a):3. Potrzebuję mieć możliwość tworzenia atrybutów produktu tj. wysokość, skład.

Jest opcja tworzenia atrybutów, ba nawet cenę wysyłki możesz przypisać do konkretnych przedziałów gabarytowych.

plejaz napisał(a):4. Możliwość dodawania produktów do ceny początkowej np. Przedmiot A kosztuje 20 zł, ale dodatek 1 lub 2 lub 3 kosztuje 5 zł to chciałbym, aby po dodaniu sumowało zaznaczone/wybrane pola.

hm... Checkboxy też są, ale czy reguły na dodatki możesz dodać to nie wiem... Wiem, że można powiązać artykuły tak, żeby się pojawiały podczas przeglądania produktu.

plejaz napisał(a):5. Sklep skierowany tylko na rynek polski, płatności na początek tylko przelewem lub odbiór osobisty.

Do 2.x masz m.in. przelewy24, oraz moduł wysyłki pocztą polską. ps. Tak właściwie to nie zadałeś pytania. :P

plejaz napisał(a):5. Chciałbym sprzedawać produktu na centymetry np. ktoś chce kupić rurę o długości 2,45 m to chciałbym, aby mógł wpisać dokładną ilość w pole, a w systemie odejmie się od całego stanu jaki zostanie dodany do produktu.

Nic na ten temat nie wiem, ale dałoby się coś wykombinować. Ja bym to zrobić tak:

1. Na stanie magazynowym podajesz ile masz centymetrów
2. Podajesz cenę za 1 centymetr
3. W opisie produktu piszesz: Ilość to długość zamawianego produktu na centymetry

I klient chce np. 0,5metra, więc wpisuje sobie 50

Takie najprostsze rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy :P

plejaz napisał(a):6. Z tego co zdążyłem się rozeznać to polska wersja jest płatna, czy istnieją darmowe alternatywy na spolszczenie tylko strony głównej wraz z podstronami sklepu, zakupu, koszyka itp.? Z ustawieniami panelu admina nie będzie problemu.

Są darmowe spolszczenia, nawet do 2.x znajdziesz. (legalnie)

plejaz napisał(a):7. Jak wygląda edycja plików - dostosowywanie domyślnego szablonu pod własne potrzeby w wersjach 1.x i 2.x ? Czy działa to domyślnie na plikach .tpl tj. w przypadku Prestashop czy edytuje się główne pliki php?

W przypadku podstawowego szablonu wszystko masz na plikach .tpl
mirolbn

Postprzez plejaz » 19 lut 2015, o 13:04

Co do sprzedaży w cm to będzie problem z przeliczeniem ceny - wyjdą wartości do 4 miejsc po przecinku :-), dlatego chyba zdecyduję się na sprzedaż w metrach i dopiszę uwagi w jaki sposób zamówić np. 10,5 m itp.
Nie zależy mi na dodatkach, gdyż sklep chcę potraktować trochę testowo, a mianowicie zobaczyć jak będzie szła sprzedaż itp, a dopiero wtedy zainwestować w moduł lub inne rozwiązania płatne np. sote.
Dostawa tylko po przez kurierów - obecnie mam dwie firmy które mnie obsługują.
Płatność pewnie na razie tylko przelew bankowy oraz płatność przy odbiorze.
Z tego co się zdążyłem zorientować system powinien być wystarczający, ale dokładniejsze testowanie pokaże co tak naprawdę potrafi.
Co do języka polskiego to dzięki uprzejmości społeczności na forum pobrałem wersję i na razie nie zauważyłem błędów.
plejaz

Postprzez plejaz » 20 lut 2015, o 19:52

Czy stopkę z linkami edytuje się tylko w pliku footer ?
Czy można usunąć opcję porównaj/dodaj do schowka z poziomu panelu admina, czy jedynie po przez edycję plików w danym obszarze np. plik featured.tpl kiedy chcemy zmienić wyświetlanie w Polecanych?
plejaz

Postprzez jang1200 » 20 lut 2015, o 22:50

plejaz napisał(a):5. Chciałbym sprzedawać produktu na centymetry np. ktoś chce kupić rurę o długości 2,45 m to chciałbym, aby mógł wpisać dokładną ilość w pole, a w systemie odejmie się od całego stanu jaki zostanie dodany do produktu.
Da się kupić w jakimś sklepie (internet) ilość z wartością po przecinku ?
Nawet w realu nie udało mi się kupić mniej niż pół metra ciętej rury (chyba , że producent takie kawałki oferuje), albo sprzedajesz na całe metry albo na centymetry...

plejaz napisał(a):4. Możliwość dodawania produktów do ceny początkowej np. Przedmiot A kosztuje 20 zł, ale dodatek 1 lub 2 lub 3 kosztuje 5 zł to chciałbym, aby po dodaniu sumowało zaznaczone/wybrane pola.
http://demo.opencart.com/index.php?rout ... duct_id=42 w prawej kolumnie zobacz pole z opisem * Select

plejaz napisał(a):7. Jak wygląda edycja plików - dostosowywanie domyślnego szablonu pod własne potrzeby w wersjach 1.x i 2.x ? Czy działa to domyślnie na plikach .tpl tj. w przypadku Prestashop czy edytuje się główne pliki php?
Jeśli wykasujesz coś tylko w pliku .php (controller) to na stronie pokaże się co nieco błędów. Zawsze jeśli chcesz coś zmienić w wyglądzie to w pliku .tpl . Jeśli chcesz coś wywalić to teoretycznie wystarczy w .tpl , jeśli chcesz coś dodać to w większości wypadków trzeba również coś dodać do .php
S? trzy rodzaje bia?ej ?mierci ? s?l ? cukier i ? lekarz pierwszego kontaktu.
jang1200

Postprzez plejaz » 21 lut 2015, o 14:26

Dzięki za odpowiedź. Głównie zależy mi na usunięciu zbędnych opcji typu porównanie itp. to ma być prosty sklep, bardzo czytelny porównywać nie będzie czego bo nie będą dodane atrybuty.
Czy opencart ma możliwości jak ten silnik na którym stoi ta strona?
Tam akurat jest przykład firan, ale ciekawie jest to rozwiązane bo stała wartość to wysokość firany, ilość to liczba sztuk, a dodatkowe pole "szerokość w cm" przelicza wartość zamówienia w zależności ile cm jest wpisane.
Dodatkowo ciekawie rozwiązane są dodatkowe opcje, które dodają zdefiniowaną wartość do całego zamówienia np. wybór usługi szycia, rozwija kolejną opcję itp.
plejaz

Postprzez plejaz » 21 lut 2015, o 15:37

Dziwny ten system, część mało oczywistych rzeczy można wyłączyć z poziomu panelu admina, a inne co by wydawało się za oczywiste należy grzebać w plikach .tpl np. wyłączenie wyświetlania kuponów rabatowych, sprzedaży ratalnej itp.
Brak oczywistych rzeczy jak np. stworzenie prostego planu dostawy z odbiorem osobistym i wysyłką kurierską z ustalonymi kwotami.
plejaz

Następna strona

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart