plejaz napisał(a):Witam, zaczynam swoją przygodę z oprogramowaniem opencart.
No cześć.
plejaz napisał(a):Mam kilka podstawowych pytań i mam nadzieję, że użytkownicy będą w stanie pomóc.
1. Planuję otworzyć sklep na około 300 artykułów - czy OC poradzi sobie ?
Poradzi.
plejaz napisał(a):2. Która wersję wybrać - 1.5.6.4 czy już wersje 2.X z "nowoczesnym wyglądem".
Ja osobiście używam 2.x. Do 1,5 masz większy wybór darmowych modyfikacji. Jeśli mam być szczery to w gębę sobie pluje, że zacząłem pracować na wersji 2.x, z rozszerzeniami jest bardzo ciężko. No chyba, że masz gruby portfel i czas na tłumaczenie. Oczywiście jak masz wiedzę, możesz też poradzić sobie sam.
plejaz napisał(a):3. Potrzebuję mieć możliwość tworzenia atrybutów produktu tj. wysokość, skład.
Jest opcja tworzenia atrybutów, ba nawet cenę wysyłki możesz przypisać do konkretnych przedziałów gabarytowych.
plejaz napisał(a):4. Możliwość dodawania produktów do ceny początkowej np. Przedmiot A kosztuje 20 zł, ale dodatek 1 lub 2 lub 3 kosztuje 5 zł to chciałbym, aby po dodaniu sumowało zaznaczone/wybrane pola.
hm... Checkboxy też są, ale czy reguły na dodatki możesz dodać to nie wiem... Wiem, że można powiązać artykuły tak, żeby się pojawiały podczas przeglądania produktu.
plejaz napisał(a):5. Sklep skierowany tylko na rynek polski, płatności na początek tylko przelewem lub odbiór osobisty.
Do 2.x masz m.in. przelewy24, oraz moduł wysyłki pocztą polską. ps. Tak właściwie to nie zadałeś pytania.
plejaz napisał(a):5. Chciałbym sprzedawać produktu na centymetry np. ktoś chce kupić rurę o długości 2,45 m to chciałbym, aby mógł wpisać dokładną ilość w pole, a w systemie odejmie się od całego stanu jaki zostanie dodany do produktu.
Nic na ten temat nie wiem, ale dałoby się coś wykombinować. Ja bym to zrobić tak:
1. Na stanie magazynowym podajesz ile masz centymetrów
2. Podajesz cenę za 1 centymetr
3. W opisie produktu piszesz: Ilość to długość zamawianego produktu na centymetry
I klient chce np. 0,5metra, więc wpisuje sobie 50
Takie najprostsze rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy
plejaz napisał(a):6. Z tego co zdążyłem się rozeznać to polska wersja jest płatna, czy istnieją darmowe alternatywy na spolszczenie tylko strony głównej wraz z podstronami sklepu, zakupu, koszyka itp.? Z ustawieniami panelu admina nie będzie problemu.
Są darmowe spolszczenia, nawet do 2.x znajdziesz. (legalnie)
plejaz napisał(a):7. Jak wygląda edycja plików - dostosowywanie domyślnego szablonu pod własne potrzeby w wersjach 1.x i 2.x ? Czy działa to domyślnie na plikach .tpl tj. w przypadku Prestashop czy edytuje się główne pliki php?
W przypadku podstawowego szablonu wszystko masz na plikach .tpl