Witam,
poszedłem na skróty i zamiast męczyć się samemu, zabrałem się za instalację wersji 1.5.5.1 wg tego poradnika. Niby wszystko poszło dobrze na serwerze LAMP w sieci. Ale zauważyłem w górnej części nieusuwalny stylami margines. Podgląd kodu wykazał, że niezależnie od skórki i head.tpl mam coś takiego w kodzie strony:
- Kod: Zaznacz cały
<html lang="pl" dir="ltr">
<head></head>
<body>
??[tu puste miejsce ze spacjami?]
<meta charset="UTF-8" name="">
<title>Administracja</title>
[inne metatagi, js i css]
[divy z treśćą]
</body>
</html>
Czyli zamiast w head wszystko w body. Na serwerze nie mam włączonych komunikatów błędów, więc dla sprawdzenia ponowna instalacja OpenCart lokalnie na WAMP. I tu po wykonaniu:
pasieczko napisał(a):- otwieramy z Menu: System->Lokalizacje->Strefy Geograficzne
- przyciskamy Insert (jeśli nie prowadzimy sprzedaż wyłącznie na terenie Polski usuwamy dwie istniejące strefy - w moim wypadku, niestety muszę tego więcej dodawać, ale Państwa interesuje najważniejsza Polska), teraz wpisujemy w Nazwa Strefy oraz Opis: 'Poland VAT23%'. Następnie wybieramy położenie geograficzne (poniżej) zaznaczając Poland oraz wszystkie województwa i przyciskamy Zapisz.
wyskakuje komunikat błędu:
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at C:\WAMP\admin\language\polski\polski.php:1) in C:\WAMP\system\engine\controller.php on line 28Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at C:\WAMP\admin\language\polski\polski.php:1) in C:\WAMP\system\engine\controller.php on line 29
Jednak po ręcznym przejściu na stronę stref okazuje się, że moja strefa została dodana. Ale od tego momentu każde dodanie/zapisanie czegokolwiek generuje ten sam błąd. A kod strony pozostał z metatagami w body.
Pytanie, czy te ustawienia są dobre też w 1.5.5.1:
pasieczko napisał(a):'System->Localisation->Languages', zaznaczamy Insert i wpisujemy według poniższego wykazu:
Language Name: Polski
Code: pl
Locale: pl_PL.UTF-8,polish,polski
Image: pl.png
Directory: polski
Filename: polski
Ponieważ nie cieszę się językiem polskim z pustym head, postępuję odwrotnie
pasieczko napisał(a):System->Settings i przy naszym sklepie wybieramy opcję Edit, przechodzimy do zakładki Local, zmieniamy Country na Poland, wybieramy nasze województwo, oraz zmieniamy Language i Administration Language na język Polski. Przyciskamy Save. Możemy się cieszyć językiem Polskim!
powracając do języka angielskiego. No i niespodzianka - nagle wszystko wraca do normy. Mam w head co headowe i w body co bodowe.
Niestety, ponowne włączenie języka polskiego ponawia błędy.
Dlaczego?