Produkty pobierane z innego serwera ni? sklep

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Produkty pobierane z innego serwera niż sklep

Postprzez cywer » 18 sie 2010, o 22:54

Witam
Mam OpenCart 1.4.8 i sprzedaję wyłącznie produkty cyfrowe (pliki pobierane z serwera).

PROBLEM /A
Standardowo pliki te znajdują się na tym samym serwerze co sklep. Ale ja potrzebuję umieścić je na innym serwerze, a sklep ma zostać tam gdzie jest.
Zmieniłem w pliku "config.php" definicję DIR_DOWNLOAD podając ścieżkę do katalogu na innym serwerze gdzie są pliki pobrania. Ale Open Cart po zakupie nie pokazuje pliku do pobrania. Z tym, że gdy w pliku download.php zrobię PRINT (ścieżka+plik), to ścieżka jest prawidłowa i przeglądarka po podaniu takiego adresu widzi plik.
Co może być tego przyczyną?

PROBLEM /B
Dla mnie doskonalszym rozwiązaniem byłoby pozbyć się ścieżki dostępu w pliku "config.php", a całą ścieżkę łącznie z nazwą pliku wpisywać do bazy danych. Powód jest taki, że pliki do pobrania chcę przechowywać na kilku serwerach.
W pliku "config.php" ustawiłem ścieżkę dostępu na pustą, a w bazie danych wpisałem całą ścieżkę z nazwą pliku. Ale Open Cart nie widzi pliku do pobrania. Tak jak i w "problem/a" w pliku download.php zrobiłem PRINT (ścieżka+plik), tym razem wyświetliło mi się "ścieżka+plik+plik". To przynajmniej wiem, że jest błąd, ale w "problem/A" nie była 2 razy podana nazwa pliku, a też nie działało. Poza tym, dlaczego ta nazwa pliku podaje się dwa razy?
Co może być tego przyczyną?

Może ktoś spotkał się z takimi problemami lub też przechowuje pliku do pobrania na innym serwerze... Jeśli tak to proszę o info jak to zrobić, aby działało.

Dzięki za pomoc.
cywer

Re: Produkty pobierane z innego serwera niż sklep

Postprzez gadas » 19 sie 2010, o 17:25

Ja z pobieraniem mam inny problem ale to nie istotne teraz.
Mam pytanie (ciekawi mnie to) po co ci takowe rozwiązanie?
czyli czemu chcesz mieć pliki umiejscowione np. na innym serwerze?
gadas

Postprzez ArcziFNW » 19 sie 2010, o 19:18

gadas napisał(a):Ja z pobieraniem mam inny problem ale to nie istotne teraz.
Mam pytanie (ciekawi mnie to) po co ci takowe rozwiązanie?
czyli czemu chcesz mieć pliki umiejscowione np. na innym serwerze?

Łatwo się domyśleć przecież - jeśli chce się sprzedawać np. filmy to na naszym serwerze mogą być tego terabajty a tak można wskazać nawet jakiś serwer np rapidshare czy inny z tego typu - oszczędzamy miejsce i transfer na własnym serwerze ...
ArcziFNW

Postprzez cywer » 19 sie 2010, o 20:05

Mam dużo plików - kilka giga. A to dopiero początek. Dlatego trzymam je na serwerze, który służy mi tylko za magazyn. A strony www trzymam na serwerze o mniejszej pojemności, ale za to o większej funkcjonalności.

Czy może ktoś zna powód czemu OpenCart nie chce widzi plików z innego serwera, chociaż ścieżka dostępu jest prawidłowa?
cywer

Postprzez gadas » 19 sie 2010, o 20:20

może warto by jeszcze zapytać na opencart.com być może już ktoś to robił
gadas

Postprzez slawek.kow » 22 sty 2013, o 23:29

czy ktoś uporał się już z tym problemem?
Może podzielicie się zdobytym doświadczeniem?
slawek.kow

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart