Przeniesienie sklepu na inny hosting

Dla wszystkich którzy poszukują i oferują płatną, komercyjną pomoc przy instalacji czy rozbudowie Opencart.

Re: Przeniesienie sklepu na inny hosting

Postprzez secutronic » 5 lut 2014, o 22:02

Witam, jesli ktos bedzie tak miły to poproszę o podpowiedź w sprawie przeniesienia sklepu.
Temat przedstawia sie nastepująco:
1/ jakis czas temu kupilem sklep usluge serwera od kogos kto zainstalowal go na swoim serwerze dla mnie (mam dostęp do FTP z plikami sklepu) http://www.secutronic.1mm.pl
2/ niestety obsługa byla bardzo słaba i wszystkie zmiany musiałem robić sam np wgrywanie nowych modułów
3/ w trakcie uzytkowania okazalo sie ze strona sklepu z tego serwera czesto sie nie wyswietla i do konca nie wiadomo dlaczego (czasami pisze ze niema takiej strony w necie)
4/ stwierdzilem ze skoro poradzilem sobie z modulami i modyfikacją plików to instalacja tez jakos powinna sie udać - zainstalowalem wiec sklep na swoim serwerze - działa ale jest w wersji defaultowej. http://www.secutronic.pl/sklep1 teraz chialbym przeniesc wszystko z pierwszego serwera na swój
5/ na dzialajacym sklepie robie BACKUP wszytskich "opcji"
6/ na nowym sklepie wskazuje plik i robie RESTORE
7/ otrzymuje błąd:
Notice: Error: Table 'photon_secutronic.ocb_address' doesn't exist
Error No: 1146
TRUNCATE TABLE `ocb_address` in /home/photon/domains/secutronic.pl/public_html/sklep1/system/database/mysql.php on line 50

niestety nie jestem praktykujacym informatykiem wiec bardziej skomplikowane działania prosił bym opisac jak dla idioty :-)

bardzo proszę o pomoc
z góry dziękuje
Krzysiek
secutronic

Postprzez jang1200 » 6 lut 2014, o 11:43

secutronic napisał(a):7/ otrzymuje błąd:
Notice: Error: Table 'photon_secutronic.ocb_address' doesn't exist
Error No: 1146
TRUNCATE TABLE `ocb_address` in /home/photon/domains/secutronic.pl/public_html/sklep1/system/database/mysql.php on line 50

Notice: Error: Table 'photon_secutronic.ocb_address' doesn't exist to oznacza, że tabela 'ocb_address' w bazie danych 'photon_secutronic' nie istnieje więc 'TRUNCATE TABLE' nie ma jak skasować tej tabeli...

Na tym zewnętrznym serwerze wejdź w phpMyAdmin, zrób Eksport i zaznacz "DROP TABLE" a później na swoim serwerze też przez phpMyAdmin zrób Import.
Jeśli masz dużo danych to zrób kilka plików przy eksporcie (zaznaczaj po kilka tabel a nie wszystkie naraz).
S? trzy rodzaje bia?ej ?mierci ? s?l ? cukier i ? lekarz pierwszego kontaktu.
jang1200

Postprzez secutronic » 7 lut 2014, o 19:40

jang1200 napisał(a):Notice: Error: Table 'photon_secutronic.ocb_address' doesn't exist to oznacza, że tabela 'ocb_address' w bazie danych 'photon_secutronic' nie istnieje więc 'TRUNCATE TABLE' nie ma jak skasować tej tabeli...

Na tym zewnętrznym serwerze wejdź w phpMyAdmin, zrób Eksport i zaznacz "DROP TABLE" a później na swoim serwerze też przez phpMyAdmin zrób Import.
Jeśli masz dużo danych to zrób kilka plików przy eksporcie (zaznaczaj po kilka tabel a nie wszystkie naraz).

Dziekuje za podpowiedź ale zanim coś zrobię poprosze o podpowiedz jak przeniesc wszystkie bazy dotyczace klientów i produktów ? nie chial bym przeniesc czegoś co powtórzy mi problemy ze starej wersji sklepu. Ktoś kto instalowal mi sklep chyba nie do konca swiadomie przerabial pliki sklepu i np nie mam w ADMIN'ie -> SYSTEM -> LOKALIZACJE czegos takiego jak JĘZYKI a w mojej instalacji jest ... dlatego boje sie przenieść coś co zepsuje mi nowy sklep

dziekuje
krzysiek
secutronic

Postprzez OpenCartTIPS » 7 lut 2014, o 19:58

Jesli miales indywidualne zmiany zawsze moze cos nie dzialac. Ale jesli przeniesiesz 1:1 to powinno grac. Jednak zawsze musisz sie liczyc z bledami np. inna wersja php itd
Profesjonalne wsparcie OpenCart.com.pl ★★★★★

https://3dstudiopro.comhttps://opencart.com.plhttps://opencart.tips ★ Chat: http://pixly.me/livechatpl
OpenCartTIPS

Postprzez jang1200 » 7 lut 2014, o 20:09

Po pierwsze nikt z nas nie wie co ktoś tam gdzieś namieszał więc do wszystkiego musisz dojść sam...

Otwierasz przeglądarkę a w niej dwie zakładki i w jednej phpMyAdmin z zew. serwera a w drugiej phpMyAdmin z Twojego serwera i porównujesz po kolei tabele...
Jeśli pola się zgadzają to robisz eksport z tej tabeli (z zew. serwera) i import na Twój serwer i tyle...

Jeżeli w starej wersji nie było plików językowych to tej tabeli nie eksportuj (jeśli wogóle tam jest) tylko zostaw te które masz teraz zainstalowane.
S? trzy rodzaje bia?ej ?mierci ? s?l ? cukier i ? lekarz pierwszego kontaktu.
jang1200

Postprzez secutronic » 7 lut 2014, o 20:16

upsss nie bede ukrywal ze pierwszy raz na oczy widze phpmy admin...

znalazlem swoje bazy danych zarowno stara i nową jak klikne w STRUKTURĘ to mam cala dlugą listę "TABEL"
domyslilem sie ze trzeba zaznaczyc odpowiednie TABELE (zaznaczylem wszystkie) zatwierdzilem WYKONAJ .. zrobilo mi plik .sql
potem w nowej bazie IMPORT wybralem plik z miejsca na dysku i "WYKONAJ"
mieliło chwilę
oto co otrzymałem:

Błąd

Zapytanie SQL:

--
-- Zrzut danych tabeli `attribute`
--
INSERT INTO `attribute` ( `attribute_id` , `attribute_group_id` , `sort_order` )
VALUES ( 1, 6, 1 ) , ( 2, 6, 5 ) , ( 3, 6, 3 ) , ( 4, 3, 1 ) , ( 5, 3, 2 ) , ( 6, 3, 3 ) , ( 7, 3, 4 ) , ( 8, 3, 5 ) , ( 9, 3, 6 ) , ( 10, 3, 7 ) , ( 11, 3, 8 ) ;

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1062 - Duplicate entry '1' for key 'PRIMARY'

i znowu nie wiem co dalej lub co zle robię :-/
secutronic

Postprzez secutronic » 7 lut 2014, o 20:31

zebym zrozumial jak to działa ...

czy jak skopije tabelę ADRRESS ze starego do nowego to coś juz mi sie zmieni w sklepie czy musze cos jeszce zrobic zeby zmianę zobaczyć ?
secutronic

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wsparcie komercyjne Opencart