cana brutto = cena netto = dlaczego

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Re: cana brutto = cena netto = dlaczego

Postprzez bonsai » 11 cze 2013, o 22:02

Nie wszystkie firmy sa na vacie. Czy w takim przypadku mozna jakos wyłączyć wyświetlanie ceny netto? Nie ma to wtedy zadnego sensu, wręcz wprowadza klienta w błąd.
bonsai

Postprzez 7imprez » 12 cze 2013, o 05:46

Ja u siebie wyregulowałem vat w taki sposób że stworzyłem/wpisałem od nowa te podatki, progi/klasy podatków.
na początku próbowałem edytować istniejące (dwa podatki 17,5% i 2%), ale guzik to dało (albo robiłem coś nie tak)
Kiedy napisałem "swój VAT" i podpiąłem go pod domyślną grupę klientów i zastosowałem w produktach, usunąłem te dwa oryginalne podatki i jest ok.
Robiłem instalację bez przykładowych danych, 1.5.5.1, PL, przez installatrona

W tej chwili mam tylko dylemat czy pokazywać klientom wartość netto czy nie, ale nie jestem na vacie, więc raczej netto nikogo nie obchodzi
7imprez

Postprzez bonsai » 14 cze 2013, o 23:22

A można nie pokazywać? tzn mozna wyłączyć wyswietlanie netto?
bonsai

Postprzez 7imprez » 15 cze 2013, o 07:34

Można.
Najpierw tak: edycja produktu>dane>próg podatkowy: włączasz taki jaki masz ustawiony w podatkach
Potem: system>ustawienia>opcja>Wyświetl ceny z podatkiem>tak

wynik wyświetlany na karcie produktu:

Cena: 4.06
Bez podatku: 3.30

Minusem takiego rozwiązania jest to że wtedy jako cenę towaru wprowadzasz cne NETTO, i od niej skrypt wylicza ci cenę brutto.
Wiadomo jak to jest, nie zawsze ta cena brutto jest taka jaką chcemy (zaokrąglenia), są moduły od wpisywania cen jako brutto

mam nadzieje że o to chodziło
pozdrawiam
Bogdan
7imprez

Postprzez bonsai » 16 cze 2013, o 19:57

No nie do końca. Miałem na myśli wyłączenie pokazywania ceny netto w ogóle. Czyli przy produkcie nie ma linii "bez podatku:". Jedyne co widzisz to cena brutto. Pytanie czy można tą linie z cena netto zupełnie zlikwidować lub ostatecznie ukryć ( np kolorem czcionki ).
bonsai

Postprzez 7imprez » 16 cze 2013, o 20:13

To zrób dokładnie odwrotnie jak napisałem, ja tak mam i taką cenę jaką wpiszę w danych produktu, widzi klient.
7imprez

Poprzednia strona

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart