Strona edytowalna w menu?

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Strona edytowalna w menu?

Postprzez mikaxx » 4 kwi 2013, o 10:07

Witam, mam pytanie. Czy da się w menu umieścic link do stroyn edytowalnej? chciałabym miec tam jedną zakładkę która nie kieruje do produktów ale właśnie do strony edytowalnej..
mikaxx

Re: Strona edytowalna w menu?

Postprzez comprado.biuro » 4 kwi 2013, o 19:59

Opencart "prosto z pudełka" nie pozwala na żadną edycję górnego menu na stronie, jednak przy odrobinie chęci, można wszystko zrobić edytując plik header.pl w katalogu z szablonem (catalog/view/theme/default/template/common/header.tpl). Przewiń kod w edytorze do samego końca, poszukaj linii:
Kod: Zaznacz cały
<div id="menu">
  <ul>
i zaraz po nim możesz dodać:
Kod: Zaznacz cały
<li><a href="index.php?route=information/information&information_id=X">Tekst</a></li>
gdzie X jest numerem strony z artykułem do którego chcesz przenosić, a tekst to tekst linka. W ten sposób utworzysz nowy link na początku menu.

Jeśli chcesz dodać swój link na końcu menu, to poszukaj znaczniki </ul></div> zamykające menu i wstaw powyższy kawałek kodu przed nimi.
comprado.biuro

Postprzez mikaxx » 4 kwi 2013, o 20:26

oo dzieki, sprobuje :)
mikaxx

Postprzez Peter_w » 4 kwi 2013, o 20:38

Witam

Polecam również rozszerzenie http://www.opencart.com/index.php?route=extension/extension/info&extension_id=5974&filter_username=dbassa. Dzięki niemu każdą kategorię, a co za tym idzie dowolną pozycję w menu-liście kategorii można zmienić w link do dowolnej podstrony.

Pzdr Peter
Peter_w

Postprzez mikaxx » 6 kwi 2013, o 13:02

Dodałam sobie w menu link jak pisał comprado.biuro .. super ;)
Peter dzięki za link do dodatku, fajnie wiedzieć że taki jest jak będę chciało cos udoskonalić :)
mikaxx

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart