Przeniesienie sklepu

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Przeniesienie sklepu

Postprzez tomass » 26 sty 2013, o 17:40

Czesc,
Jako ze jestem nowy i dopiero sie ucze, przy instalacji ocart'a popelnilem blad i zamiast zainstalować go normalnie pod www.domena.pl, to zainstalowalem w www.domena.pl/sklep. I teraz moje pytanie; Czy jak przekopije wszystkie pliki na serwerze, np poprzez filezille, o katalog wyrzej do public_html, to czy sklep bedzie widoczny pod domena wlasciwa? Jesli nie to jak mam to zrobic zeby byl?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz
tomass

Re: Przeniesienie sklepu

Postprzez staniapl » 26 sty 2013, o 20:06

Tak
Musisz jeszcze edytować config.php - zmienić link
oraz
admin/config.php - zmienić linka
staniapl

Postprzez tomass » 26 sty 2013, o 23:48

Spoko, dzieki za odpowiedz. Czyli przeniose sobie caly sklep o poziom wyzej i bedzie cacy. Aha, i co mam zmienic w tych plikach, bo nie rozumiem? Stanie sie cos zlego jak tego nie zrobie?
tomass

Postprzez schematx.pl » 27 sty 2013, o 10:30

w plikach config.php znajdują się odnośniki do danych folderów; np jest tam zapisane gdzie znajduje sie folder z szablonem strony/ folder ze zdjęciami/ itd itd. w przypadku kiedy tego nie zaktualizujesz plik konfiguracji będzie wskazywał na niewłaściwą ścieżkę np. /serwer/public_html/sklep/images zamiast na /serwer/public_html/images i nie wyświetlą się żadne zdjęcia.
schematx.pl

Postprzez tomass » 27 sty 2013, o 21:04

ok, bardzo dziekuje za odpowiedz.
tomass

Postprzez tomass » 29 sty 2013, o 16:52

Nie działa mi taka opcja. Przekopiowałem wszystkie katalogi i pliki o poziom wyżej, wyedytowałem config.php oraz admin/config.php jednak sklep przestał działać. Wróciłem więc wszystkie zmiany, tzn skopiowałem wszystkie pliki i katalogo spowrotem, przywróciłem orginalne configi a sklep wciąż nie działa. Jeszcze wyskakuje /install/index.php was not found on this server, tyle ze ja folder instalacyjny wykasowalem na samym początku i wszystko działało. Co robić? Proszę o pomoc ponieważ nie potrafie znaleźć wyjścia z tej sytuacji. Bardzo proszę o pomoc, bo cały projekt ma ruszyć 1szego lutego i tylko eden mały krok, czyli przekierowanie sklepu na właściwą domenę dzieli mnie od zakończenia pracy nad sklepem, a tu nagle na samym finiszu taki zonk sie przytrafił... :/ prosze o pomoc i pozdrawiam
tomass

Postprzez schematx.pl » 29 sty 2013, o 17:40

ja bym osobiście zrobił to tak
przeniósł sklep do katalogu głównego, tak jak ma być, ustawił pliki config tak jak trzeba.
wgrał na niego nowy świeży sklep bez plików config i uruchopmił /install/

powinna pojawić się opcja Upgrade, klikasz i gotowe

nie działa sklep a działa panel admina? sprawdź w Ustawieniach, adres sklepu. :)
schematx.pl

Następna strona

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart