problem przy dodawaniu kategorii i produkt?w

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Re: problem przy dodawaniu kategorii i produktów

Postprzez kszyhoo11 » 9 lut 2015, o 23:09

Witam,
też się podepnę. Mam problem z OpenCart 2.0.1.1. Nie mogę podpinać podkategorii do stworzonych kategorii. W ogóle ich nie widać jako kategorie nadrzędne. Są wyjątki - OC2 przyjmie cyfry 1234567890, litery - abcde, ashdfę, AAaa. Kiedy już chcę napisać jakieś słowo, (np pieczątki) to już tego nie widzi jako kategorii nadrzędnej.
W OC2 mam zainstalowane języki PL i ENG. Wie ktoś jak temu zaradzić? Co jest przyczyną?
Pozdrawiam
Kszyhoo11
kszyhoo11

Postprzez mirolbn » 10 lut 2015, o 14:47

Cóż też miałem ten problem, ale moja strona oparta o OC2 miałabyć tylko w języku Polskim, także pozostałe języki usunąłem.

Angielskie forum OC mówi o 2 możliwościach:

1. Usunięcie nieużywanych języków (najprościej)

2. Zedytowanie pliku (admin/model/localisation/language.php) linia około 239 z:

Kod: Zaznacz cały
$sql = "SELECT * FROM " . DB_PREFIX . "language";

Na:

$sql = "SELECT * FROM " . DB_PREFIX . "language" WHERE status = '1';

Albo (musisz metodą prób i błędów sprawdzić)

$sql = "SELECT * FROM " . DB_PREFIX . "language  WHERE status = '1'";

I w linii 280 z:

$query = $this->db->query("SELECT * FROM " . DB_PREFIX . "language ORDER BY sort_order, name");

na:

$query = $this->db-
>query("SELECT * FROM " . DB_PREFIX . "language WHERE status = '1' ORDER BY sort_order, name");

To powinno pomóc.

Ps. Jako ciekawostka dodam, że dzieję się tak gdyż język nawet nieaktywny jest wciąż załadowany w panelu admina. W wersji 1.4.9 podobno była możliwość zablokowania, ale mogło to powodować poważne błędy na stronie.

Link do Ang tematu:

http://forum.opencart.com/viewtopic.php?t=47972

Pozdrawiam
Adrian
mirolbn

Postprzez kszyhoo11 » 12 lut 2015, o 23:21

Cześć,
dzięki za info ale u mnie jakoś nie chce to zadziałać. Usunąłem język angielski zostawiając tylko polski. Przerobiłem pliki w/g twoich zaleceń i nic.
Zauważyłem za to jedną ważną sprawę - w bazie SQL język Polski ma u mnie Id 2 nie 1. Kiedy zmienię Id w bazie dla języka polskiego na 1 i Language status na 1, to znikają mi wszystkie kategorie, kiedy przestawię wszystko na 2-ki, jest tak jak było. Może jeszcze gdzieś powinienem dokonać jakiś zmian?
Jakby nie było OpenCart 2.0.1.1 nie przyjmuje mi takich słów jak np. Pieczątki, Góra itd. Bez problemu wchodzą za to 1234567890, AAaa.
Co może być grane?

Pozdrawiam
Krzysiek
kszyhoo11

Postprzez mirolbn » 15 lut 2015, o 22:30

Spróbuj tego:

Po usunięciu j. Ang ->

Kategorie -> Odbuduj (Taki przycisk obok usuwania)

Następnie ->

Modyfikacje -> Wyczyść -> Odśwież

Teraz przejdź do:

Lokalizacje -> Języki -> I ustaw ponownie kolejność sortowania na 1.

Może pomoże nie wiem, mi takie proste zabiegi pomagały przy problemach z OC.

ps. Ewentualnie zmień w bazie i potem wykonaj powyższe kroki z pominięciem manualnej zmiany sortowania.

Pozdrawiam
mirolbn

Poprzednia strona

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart