OC nie tworzy stron z kategoriami

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

OC nie tworzy stron z kategoriami

Postprzez Gadziu » 10 maja 2013, o 14:46

Witam,
Mam taki problem. W panelu admina tworzę nową podkategorię ustawiam w stosunku do jakiej głównej kategorii ma być i teraz jedna strona działa inne nie. Gdzie może być problem? Jak ktoś chcę dokładnie zobaczyć, gdzie leży problem [url]fabrykasurfingu.pl[/url] jak się wejdzie w Kitesurfing i np Bary to nie działa.
Gadziu

Re: OC nie tworzy stron z kategoriami

Postprzez adikon.oc » 10 maja 2013, o 15:19

Witam

Zobacz na swoje urle - są po prostu do d...y.
Nie powinno używać się spacji, przecinków, polskich wyrazów itp. jeżeli chcesz rozdzielić od siebie dwa lub więcej wyrazów to używaj znaku - (myślnik).

I nie zapomnij włączyć SEO w adminie oraz zmienić plik .htaccess.txt na .htaccess

pozdrawiam
Adrian
adikon.oc

Postprzez Gadziu » 10 maja 2013, o 15:54

No właśnie widziałem, ale jak to zmienić raz tworzy mi dobry url, a raz taki do d..y. Gdzie to zmienić? I jak zrobić to z tym SEO i htaccses?
Gadziu

Postprzez adikon.oc » 10 maja 2013, o 16:11

Witam

SEO do włączenia jest w ustawineiach sklepu zakładka 'Serwer'. A zmienić nazwę pliku to chyba umiesz...tutaj nie trzeba mieć jakis specjalnych umiejętności.
A te SEO URLe to sam ustawiasz czy robi to za Ciebie automat? Szukaj pola Słowa kluczowe/SEO adres URL/Seo keyword (to zależy jakie tłumaczenie masz) i tam podawaj strukturę linku.

pozdrawiam
Adrian
adikon.oc

Postprzez Gadziu » 10 maja 2013, o 18:58

Ale nie rozumiem, jak dodaje nową kategorię w adminie to było tak, że system sam tworzył ścieżkę do tej strony. Więc jak ja mam sam to zmieniać. Aha teraz zacząłem szperać po stronie i w wielu miejscach są takie nazwy ścieżek bez sensu
Gadziu

Postprzez adikon.oc » 11 maja 2013, o 07:50

Gadziu napisał(a):Ale nie rozumiem, jak dodaje nową kategorię w adminie to było tak, że system sam tworzył ścieżkę do tej strony. Więc jak ja mam sam to zmieniać. Aha teraz zacząłem szperać po stronie i w wielu miejscach są takie nazwy ścieżek bez sensu

Witam

Czytaj post wyżej - masz tam napisane co za pole w adminie odpowiada za ścieżkę do strony.

P.S. Aby szybko wyczyścić wszystkie SEO urle to wejdź do phpMyAdmina wybierz swoją bazę danych i poszukaj tabeli 'oc_url_alias' (oc_ to prefix tabel u Ciebie może go nie być lub masz inny) i usuń wszystkie wiersze jakie tam znajdziesz.

pozdrawiam
Adrian
adikon.oc

Postprzez Gadziu » 12 maja 2013, o 00:25

Super, dzięki bardzo :) Teraz wszystko działa.
Gadziu

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart