Eksport ustawie? i szablonu.

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Eksport ustawień i szablonu.

Postprzez staniapl » 5 lut 2013, o 13:46

Witam,
Tworzę właśnie szablon dla OpenCart, zainstalowałem kilka dodatkowych modułów (których nie ma w standardzie).

Chciałbym exportować ten szablon tzn. wiadomo pliki pakujemy do archiwum. Chodzi mi o to jak dostarczyć ustawienia sklepu i modułów tak, żeby ktoś kto otrzyma szablon nie musiał ręcznie ustawiać. Czy jest jakaś możliwość exportu ustawień OpenCarta, w Wordpress była taka opcja tutaj jej chyba nie widzę.

Szablon generalnie tworzyłem z myślą o themeforest, ale dla pobudzenia zainteresowania tym fajnym systemem udostępnię go dla kilku osób na tym forum za free.

Pozdrawiam
staniapl

Re: Eksport ustawień i szablonu.

Postprzez schematx.pl » 5 lut 2013, o 14:57

hmmm... ustawienia modulów są zapisywane w bazie danych więc jedynym rozwiązaniem jest Export bazy danych do pliku SQL nastepnie wyodrebnienie z niego tabel ustawień i stworzenie instalatora który byłby dołączony do szablonu w postaci modułu lub po prostu lub po prostu dołączenie tych wybranych tabel danych odpowiedzialnych za ustawienia modułów w postaci pliku SQL który każdy użytkownik musiałby wgrać ręcznie do bazy.
schematx.pl

Postprzez staniapl » 5 lut 2013, o 20:20

Wolał bym uniknąć pliku sql, czy znane są jeszcze inne metody ? przez vqmod - do xml się nie da?
staniapl

Postprzez schematx.pl » 6 lut 2013, o 10:50

ja osobiście nie znam innego sposobu.
zapis do xml i tak samo potem odczyt z tego formatu, wymuszał by na użytkownikach instalację vqmod'a + modułu importu co znacząco komplikuje sprawę z dystrybucją Twojego zestawu, no i nie każdy chce sobie dodawać roboty, "zasyfiać" system niepotrzebnymi mu potem dodatkami.
Kluczowym elementem z tego co pamiętam dla dystrybucji przez Themeforest(ale i nie tylko) jest kompatybilność z różnymi wersjami oprogramowania i przeglądarkami, warto więc maksymalnie uprościć cały proces i przygotować moduł instalacyjny na bazie plików sql.

+
prosty i szybki sposób
nie wymaga od użytkownika instalacji dodatków
w razie błędów z wykonaniem skryptu instalacji zawsze można ręcznie zaimportować dane wprost do bazy

-
ciut więcej pracy dla programisty

Kod: Zaznacz cały
http://www.opencart.com/index.php?route=extension/extension/info&extension_id=1899

sprawdź ten dodatek z tego co pamiętam pozwoli Ci szybko wyeksportować dane z bazy danych
schematx.pl

Postprzez staniapl » 6 lut 2013, o 13:09

Dzięki za zainteresowanie,

jeszcze nie wiem czy będę go wrzucał na thmeForest, po prostu nie wiem czy nie wstyd (chodź moim zdaniem są dużo brzydsze za 20 $)

Wrzucę go na te forum użytkownicy sami ocenią czy się nadaje.

Pozdro
staniapl

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart