Zamotka przy dodawaniu ilo?ci

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Zamotka przy dodawaniu ilości

Postprzez Cebab » 21 sty 2013, o 17:25

Mam problem z tym jak to rozegrać, a mianowicie...

Mamy buty i ogólnie mam 17 sztuk butów, ale inne rozmiary i kolory.

Tzn. Mam 2 kolory - czarny i czerwony, i rozmiary np. 17, 18, 19, 20 (każdy rozmiar ma tylko jeden kolor)

I teraz nie wiem jak zrobić, ponieważ mam:

Kolor czarny:
rozmiar: 17, 18, 19, 20

czerwony, rozmiar: 17, 18, 19, 20

I żeby w momencie gdy klient kupi kolor czary rozmiar 17, to żeby ten rozmiar był nadal gdy ktoś wybierze kolor czerwony, ale gdy już wybierze kolor czarny, to żeby zniknął rozmiar 17, ponieważ już go ktoś kupił
Cebab

Re: Zamotka przy dodawaniu ilości

Postprzez schematx.pl » 22 sty 2013, o 11:09

Panel administracyjny > Katalog > Opcje

Dodaj opcje > Nazwa opcji: "rozmiar" > Typ: Lista wielokrotnego wyboru
Dodaj Wartość opcji > Nazwa: "rozmiar 12" > obrazek jeśli chcesz
Dodaj Wartość opcji > Nazwa: "rozmiar 13" > obrazek jeśli chcesz
Dodaj Wartość opcji > Nazwa: "rozmiar 14" > obrazek jeśli chcesz

Produkty > Dodaj produkt > Opcja > Wpisujesz nazwę opcji: rozmiar
klikasz Dodaj wartość opcji > Wartośc opcji: "rozmiar 12" > Ilość : > Ujemna w magazynie: nie > Cena+: 0 > Punkty+: 0 >Waga+ 0
klikasz Dodaj wartość opcji > Wartośc opcji: "rozmiar 13" > Ilość : > Ujemna w magazynie: nie > Cena+: 0 > Punkty+: 0 >Waga+ 0
klikasz Dodaj wartość opcji > Wartośc opcji: "rozmiar 14" > Ilość : > Ujemna w magazynie: nie > Cena+: 0 > Punkty+: 0 >Waga+ 0

I tak dodając produkty "Buty damskie czarne skórzane" masz dostępne opcje rozmiarów w ilościach jakie określisz.
schematx.pl

Postprzez Cebab » 22 sty 2013, o 22:42

To jest dla mnie jak najbardziej zrozumiałem, ale co w przypadku gdy jeszcze w tym samym produkcie klient ma do wyboru kolor.

Czyli mam buty(taki sam fason itp.) w rozmiarach: 1, 2, 3 i kolorach: czarny, czerwony, biały.

Mam:
Buty czarne: w rozmiarze: 1,2,3
Buty czerwone: w rozmiarze: 1,2,3
Buty białe: w rozmiarze: 1,2,3

(czyli w sumie mam 9 par butów) i teraz jeśli klient wybierze buty kolorze czarny z rozmiarem 1, to chciałbym ażeby gdyby kolejna osoba wybrała kolor czarny, to już nie mogła wybrać rozmiaru 1 (no bo już został wykupiony), ale gdy wybierze np. kolor czerwony, to nadal ma do wyboru rozmiar: 1,2 lub 3
Cebab

Postprzez adikon.oc » 23 sty 2013, o 10:38

do tego potrzebujesz modulu do kombinacji opcji na produkcie (dostępny jest na opencart.com) lub rozbij wszystkie produkty, rozmiary i kolory na osobne produkty (co zapewne jest bezsensowne)
adikon.oc

Postprzez Cebab » 30 sty 2013, o 19:39

Czy mogę jeszcze prosić o nazwę tego dodatku lub chociaż kategorię w której go szukać? z angielskim u mnie słabo, a trochę tych dodatków tam jest.... :roll:
Cebab

Postprzez adikon.oc » 30 sty 2013, o 21:25

miałem styczność z tym modułem i działał tak jak powinien
http://www.opencart.com/index.php?route ... ombination
adikon.oc

Postprzez Cebab » 31 sty 2013, o 14:08

Pobrałem kilka innych propozycji, w których znajduje się tylko plik xml, i nie wiem gdzie go wgrać aby ładnie działało, niby jest plik readme, ale nie bardzo wiem o co chodzi, bo jak wrzucę do głównego katalogu to nic to nie daje.

Unzip the contents to the root directory of your OpenCart installation, preserving directory structure
-- NO FILES OVERWRITTEN OR ADDED
Cebab

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart