Problem z Automatyczna aktualizacja waluty

Jeśli masz problemy z instalacją dodatkowych modułów takich jak wysyłka, płatność, język, itd.

Problem z Automatyczna aktualizacja waluty

Postprzez Syusuke Fuji » 29 sty 2013, o 12:01

Niestety potrzebuje 2 walut w sklepie wprowadzanie ceny w dolarach i zmiana w sklepie na polskie złote. O ile z tym problem sobie poradziłem to mam problem z automatyczna aktualizacja walut. Już 2 dzień próbuje dojść do ładu i składu ale nadal nić.
Wersja OC Version 1.5.1 Polska ściągana z tego forum. A więć w walutach niby zaktualizowało się dzisiaj ale niestety wartości nadal pozostały takie same, dolar jest domyślny na 1.00000, wczoraj zmieniłem cała resztę czyli EUR, GBP, PLN na wartość zero, żeby zoabczyć dzisiaj zmiany i niestety nadal pozostały 0.00000. Dodałem dzisiaj Yen japońskiego ale on też zaktualizował się do tej samej wartości. Nie mam już pomysłu na to ;) może ktoś miał podobny problem. Dodatkowo chciałem zapytać czy idzie aktualizować walute częściej niż 1 raz dziennie, albo robić manualna aktualizacje przez system OC.
Syusuke Fuji

Re: Problem z Automatyczna aktualizacja waluty

Postprzez schematx.pl » 29 sty 2013, o 12:13

w aktualizacji podatków i walut trzeba przyjąć pewną systematykę.
1) najpierw w ustawieniach sklepu WYŁĄCZ automatyczną aktualizację (System/Ustawienia/Lokalne/), Zapisz
2) przejdź do ustawień walut (system/lokalizacje/waluty) i edytuj najpierw ustawienia waluty domyślnej czyli jak mówisz dolara i zmień jego wartość na np na 2.00 (wartości podawaj z kropką nie przecinkiem)
3) zapisz a następne edytuj ustawienia złotego, podaj wartość 1.00
4) zapisz, przejdź do system/ustawienia/lokalne/ i ustaw pozycję Waluta na Polski złoty
5) zapisz, sprawdź ustawienia walut się zapisały i czy złoty ustawił się jako domyślny
6) przejdź do System/Ustawienia/Lokalne/ i WŁĄCZ automatyczna aktualizację, Zapisz. gotowe
schematx.pl

Postprzez Syusuke Fuji » 29 sty 2013, o 13:25

No ja właśnie chce dolara jako główna. Bo system na frontpagu zamienia mi ceny na złotówki. Ale wprowadzać muszę w dolarach :) ale zaraz to spróbuje zrobić tak jak opisujesz

*edit*
No i muszę czekać znowu dzień na aktualizacje ;) ehhh :(
Syusuke Fuji

Postprzez schematx.pl » 29 sty 2013, o 13:51

ja osobiście olałem sprawę automatycznych aktualizacji bo właśnie coś w nich nie działało za dobrze swojego czasu i stwierdziłem że ręczna aktualizacja raz w miesiącu jest dla mnie wystarczająca.
schematx.pl

Postprzez Syusuke Fuji » 29 sty 2013, o 13:55

No tak ale ja potrzebuje codzienna rotacje waluty albo i częściej. Już 2 OC zainstalowane jedna czysta, jedna już edytowana. Druga czyściutka. Zobaczymy co jutro będzie. Muszę się pobawić z kodem bo gdzieś chyba widziałem aktualizacje ustawiona na -1 dzień, może da radę to zmienić ;)
Syusuke Fuji

Postprzez adikon.oc » 29 sty 2013, o 14:44

gdy masz włączona auto aktualizację walut to można ją wywoływać ile razy się chce
oczywiście ten przykład co podam jest bez sensu ale działa
wystarczy edytować ustawienia sklepu (system->ustawienia) i zapisać ponownie (za każdym razem gdy tak zrobisz to nastąpi aktualizacja walut)
adikon.oc

Postprzez Syusuke Fuji » 29 sty 2013, o 15:37

no to nie ma zadnych zmian walut przy tym u mnie ;) najlepsze ze error log nie pokazuje zadnych błędów nie wiem czemu tak sie dzieje ale to nie działa do końca jakbym chciał :)

*edit*
Może ta Polska wersja ma jakomś dziurę przy swieżej instalacji widziałem że ustawiło mi wartości EUR GBP a na starcie USD i PLN były ustawione na 1.00000, może tu gdzieś leży problem ;)
Syusuke Fuji

Następna strona

Powrót do Pomoc przy modułach Opencart