Problem z usuni?ciem atrybut?w lub ich grup

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Problem z usunięciem atrybutów lub ich grup

Postprzez above » 19 paź 2012, o 14:21

Witajcie!

Zainstalowałem OC 1.5.4.1 zaznaczając opcję: czysta wersja bez przykładowych produktów itp. Uczę się teraz obsługi i natknąłem się na coś czego nie potrafię przejść.

Kategorie i Produkty - pusto. Jednak są grupy atrybutów i atrybuty, które zawierają takie pozycje jak:

Clockspeed Processor
No. of Cores Processor
test 1 Memory

...resztę dało się usunąć (ponieważ jedne z drugimi nie były powiązane).

Przy próbie usunięcia danego atrybutu pojawia się komunikat: Ten atrybut nie może zostać usunięty, gdyż jest aktualnie przypisany do 4 produktów

Problem w tym, że żadnych produktów nie ma. Cóż to jest? Mógłbym pogrzebać w bazie poprzez MYSQL ale nie znam OC i nie chcę napaskudzić czego nie zauważę od razu tylko wyjdzie "w praniu" - co jeszcze bardziej skomplikuje sprawę.

Pozdrawiam
above

Re: Problem z usunięciem atrybutów lub ich grup

Postprzez adikon.oc » 19 paź 2012, o 16:28

wyczyśc tabele 'oc_product_attribute'
oc_ to prefix możesz mieć inny lub nie mieć wcale
adikon.oc

Postprzez above » 19 paź 2012, o 18:54

adikon.oc napisał(a):wyczyśc tabele 'oc_product_attribute'

Dzięki. Jako doświadczony użytkownik radzisz grzebać w MYSQL a nie podałeś innej opcji czyli tak zrobię. Mam tylko pytanie...czym to może być spowodowane? Może poprzednia instalacja na tej samej bazie danych nie wyczyściła pewnych tabel? (Instalowałem poprzez automat z usługi hostingowej - bo tak mi wygodniej, wcześniejszą instalację z przykładami odinstalowałem i teraz mam zainstalowaną nową bez przykładów domyślnych). Pewnie ten mechanizm hostingowy nie zadziałał poprawnie do końca.

Tak więc dla innych: uważać na automaty instalujące skrypty u dostawców hostingu - przy wielokrotnym odinstalowywaniu i instalowaniu w przypadku OC nie wyczyściło dobrze tabel w MySQL.

Pozdrawiam
above

Postprzez above » 19 paź 2012, o 19:13

adikon.oc napisał(a):wyczyśc tabele 'oc_product_attribute'

Nie odnalazłem tam gdzie podałeś atrybutów i ich grup. Były tutaj:

oc_attribute_group_description oraz oc_attribute_description.

Dla zielonych: odnalazłem właściwą tabelę poprzez opcję Szukaj w phpMyAdmin wpisując tam jeden z atrybutów "processor".

Pozdrawiam.

Rozwiązane.
above

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart