Wymiary produktu.

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Wymiary produktu.

Postprzez skomis » 14 paź 2010, o 16:26

Witam,
podczas zamieszczania produktu mam w zakładce dane możliwość uzupełnienia wymiarów produktu (Wymiary (dł x szer x wys)),
uzupełniam więc a podczas przegladania produktu nigdzie nie widzę tej informacji. Podobnie jest z wagą produktu. Oczywiście mogę w opisie to wszystko zamieszczać, ale skoro jest to pole to mogło by mi ułatwić troszkę pracę.

Może jest jakaś opcja w PA, ale niestety nie potrafię jej odnaleźć.

Pozdrawiam,
skomis
skomis

Re: Wymiary produktu.

Postprzez potas » 14 paź 2010, o 18:25

Wpisana waga w odpowiednie pole nie wyświetla się w opisie, ale dzięki niej można później w module ustawić koszt wysyłki w zależności od wagi. Tak samo pewnie jest z wymiarami, i dałoby się je skorelować z kosztem wysyłki, ale osobiście tego nie testowałem.
Jakby trochę posiedzieć i edytować kilka plików, można by pewnie w opisie umieścić pobieranie danych z tych pól (waga i wymiary).
potas
Administrator

Postprzez jacom » 14 paź 2010, o 21:38

W panelu nie znajdziesz takiej opcji ale możesz zmusić system, żeby wyświetlał te dane w dodatkowych polach
na stronach/kartach produktu.
Potrzebna jest jednak ręczna modyfikacja kilku plików:
catalog/controller/product/product.php
view/theme/default/template/product/product.tpl
i oczywiście
catalog/language/...
jacom

Postprzez gadas » 8 gru 2010, o 19:03

Może takie rozwiązanie będzie dla ciebie ciekawe
Co do poprawności sam sprawdzisz :)

http://forum.opencart-france.com/develo ... .html#p997

Obrazek

lub

Obrazek
gadas

Postprzez greggor » 14 sie 2013, o 18:51

OK, opcja francuska działa :-)
Ale pojawił się kolejny problem: wymiary wyświetlane są teraz z olbrzymią liczbą miejsc po przecinku (Wymiary (dł x szer x wys) : 65.00000000 x 68.00000000 x 26.00000000), a wystarczyłoby jedno-dwa. No i jak to zmienić?
greggor

Postprzez greggor » 2 wrz 2013, o 16:26

greggor napisał(a):OK, opcja francuska działa :-)
Ale pojawił się kolejny problem: wymiary wyświetlane są teraz z olbrzymią liczbą miejsc po przecinku (Wymiary (dł x szer x wys) : 65.00000000 x 68.00000000 x 26.00000000), a wystarczyłoby jedno-dwa. No i jak to zmienić?

Już sam znalazłem rozwiązanie - rozwiązałem problem na poziomie bazy danych. Wchodzimy na phpmyadmin (czy co tam mamy) i szukamy tabeli wymiarów, każdy jest osobno (przy okazji można też obciąć zera przy cenach) i klikamy na "struktura" a tam znajdujemy wartość np: 15,8 - druga liczba to ilość miejsc po przecinku. Zmianiamy na 2 i działa jak należy, o czym, jako kompletny laik z dumą informuję :-)
greggor

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart