Swoją poważniejszą podróż pomiędzy systemami e-commerce zacząłem dosłownie kilka dni temu. Za początków mych przygód zaglądałem do PrestaShop, osCommerce, Avactis, Quick.Cart, a w tym roku do OpenCart i ciągle czegoś mi w nich brakuje. Mimo, że społeczności nadal pomagają w rozwoju tych projektów to nie widzę żadnych zmian. I nic nie sugeruje na to by wypuszczane oficjalne wersje spełniały międzynarodowe wymogi. W kółko gdy pojawiają się aktualizacje musimy dostosywać każdy z modułów lub modyfikować pliki by sklep posiadał to co każdy polski internetowy sklep powinien.
Wszystko rekompensuje Gekosale, twór naszych rodaków, a do tego projekt udostępniany na zasadach Open Source.
Przy Gekosale nie trzeba się długo bawić, gdyż wiele rzeczy już posiada:
Newsletter, Ankietę, Aktualności, Przechowalnię, Integracje z porównywarkami cen, Moduły płatności (PayPal, Płatności.pl, ratalna Żagiel), Moduły wysyłki (Poczta Polska, Pocztex, Opek, Siódemka, itp) oraz inne.
Spodobało mi się, że ja jako klient w dowolnej chwili mogę wydrukować sobie fakturę Proformę, a jako sprzedawca fakturę Oryginał (gotową do druku).
Dla każdego produktu można też wprowadzić skrócony opis, czego nie ma OpenCart.
Jeszcze jedna rzecz, która wpadła mi w pamięć to możliwość sprecyzowania, który box użytkownik może przenosić, zwijać lub zamykać. W edycji boxu znajdziemy mnóstwo opcji, dzięki którym nadajemy mu indywidualny wygląd aby wyróżniał się od pozostałych.
Bardzo łatwo tworzy się statyczne bloki i strony informacyjne, do których linki wyświetlane są w menu na dole i u góry strony.
Jednakże panel administratora trochę odstrasza, gdyż jest jeszcze niedopracowany i zbyt skomplikowany.
Klient może być też zdezorientowany gdy z poziomu strony produktu doda przedmiot do koszyka, a box karty z listą produktu się nie ukaże. Musi przenosić się wtedy do strony głównej.
Aby projekt prężniej się rozwijał brakuje użytowników, a na razie jest ich mało.
Więcej o funkcjach tutaj:
http://www.gekosale.pl/o-systemie/funkc ... ramowania/A demo tutaj:
http://demo.gekosale.pl