krotki opis

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

krotki opis

Postprzez Fortel » 18 maja 2011, o 17:22

Witam, mam 'maly' problem. pewnie juz ostatni ;)
Otoz chcialbym zrobic krotki opis przy wyswietlanych produktach, np w kategoriach. kombinowalem cos takiego, ze utworze sobie nowy rekord w bazie danych w tabeli product_description przykladowo:
Kod: Zaznacz cały
description_small

i teraz jakie pliki wyedytowac, zeby mi sie to wyswietlalo w adminie i pozniej na stronie. edytowalem kopiujac/wklejac anologicznie jak jest to zrobione z przykladowo 'description' pliki w admin:
admin/controller/catalog/product
admin/language/polish/catalog/product
admin/model/catalog/product
admin/view/template/catalog/product_form

i niby w adminie wyswietlilo sie nowe okienko z krotkim opisem ale z bledem i na tym sie skonczylo ;P
nie wiem czy w ogole zabralem sie za edycje odpowiednich plikow, bo moze to nie ma byc product, tylko category? a moze ten i ten?.
wiem, ze to co chce zedytowac koncowo edytuje sie, w
catalog/view/theme/default/template/product/category

tylko, zeby najpierw udalo sie dograc to z adminem...

w ogole dobrze z tym kombinuje? bo to lekko wykracza jeszcze ponad moje umiejetnosci :oops:
i na razie opiera sie to na zabawie i metodzie prob i bledow.

pozdrawiam.
Fortel

Re: krotki opis

Postprzez Fortel » 20 maja 2011, o 21:44

hmmm, a moze mi ktos napisac jak zmienic wartosci pola - model w adminie.
bo to w ogole nie jest mi potrzebne i moglby robic mi za ten krotki opis, tylko gdzie zmienic, zeby mozna bylo tam wpisywac troche wiecej tych znakow?
Fortel

Postprzez adikon.oc » 20 maja 2011, o 22:01

w bazie danych poprzez phpmyadmina...tabela product (jeżeli masz ustawiony prefix dla tabel wtedy moj_prefix_product) pole model (aktualnie jest ustawione na 64 znaki) edytuj to pole i wpisz odpowiednią wartość np 256 poczym zapisz i chyba tyle...
adikon.oc

Postprzez Fortel » 21 maja 2011, o 18:06

no wlasnie tak juz robilem i dziala ale tylko jesli wpisuje opis z poziomu phpmyadmin.
jesli wpisuje w adminie przykladowo 100 znakow to dalej wyskoczy mi blad ;/ bo jest ograniczenie do ilus tam i nie wiem gdzie to zmienic.
Fortel

Postprzez jang1200 » 21 maja 2011, o 18:21

/admin/controller/catalog/product.php

pod koniec pliku jest metoda "private function validateForm()" i w linii :
if ((strlen(utf8_decode($this->request->post['model'])) < 1) || (strlen(utf8_decode($this->request->post['model'])) > 64))
tą cyfrę 64 zmień na taką jaką wpisałeś w bazie danych.
S? trzy rodzaje bia?ej ?mierci ? s?l ? cukier i ? lekarz pierwszego kontaktu.
jang1200

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart