Poradziłem sobie z tym trochę nie w moim stylu, ale działa. Testowy plac boju pod adresem
http://www.superpreis.com.pl Dokładniej opiszę to w wolnej chwili. W skrócie...
Użyłem któregoś z modułów który dostosowuje koszt wysyłki w zależności od wagi.
1. W module koszty wpisałem 1:1.00,2:2.00,(...),1000:1000,00 (ten kawałek nie jest w moim stylu, ale nie sądzę by ktoś miał wyższe koszty transportu niż 1k pln) i teraz używam wagi do określenia kosztu transportu.
2. W plikach tłumaczenia pozmieniałem 'waga' na 'koszty transportu', w innych plikach modułu usunąłem kawałek pokazujący wagę (przy realizacji zamówienia wcześniej wyświetlało się 'kurier UPS (30.00kg)').
3. Z rozpędu w templatce przy wyświetlaniu produktu dodałem pod 'ceną' pokazywanie wagi (co przy zmianie tłumaczenia pokazało mi koszty transportu).
Indywidualne koszty przy zakupie kilku produktów:
1. Użyłem moduły free shiping i ustawiłem by wysyłka była darmowa od dwóch produktów. Zmieniłem tłumaczenie z free shiping na "Kurier UPS - kilka produktów" "Proszę indywidualną wycenę kosztów transportu na e-mail" Niestety wyświetla koszt 0.00 ale to jest do przeżycia. Coś jeszcze zmieniłem we free shiping by liczył 2 szt tego samego produktu tak samo jak 2 inne.
Tak jak pisałem dokładniej opiszę to dokładniej później gdyż została jeszcze opcja doliczenia kilku pln za płatność przy odbiorze. Na pewno kiedyś komuś się przyda.
Myślę, że tutaj nie chodzi o gabaryty i cenę tylko ale przede wszystkim o rodzaj towaru.
Dokładnie coś w tym stylu. Nie mogę z automatu brać ani wagi, ani ceny, ani rozmiaru więc przypisujemy koszty na sztywno to danego produktu.
Najprostszym rozwiązaniem jest ustalenie darmowej wysyłki
a cenę dostawy doliczyć do przedmiotu .
Nie mogę tak zrobić, gdyż w firmie obniżają koszty transportu gdy kilka rzeczy można wysłać tą sama paczką, np. kupujesz klatkę dla chomika + trociny + jakieś zabawki. Jeśli dodatkowe akcesoria wpakujemy do klatki koszt wysyłki ustalamy tak jak za samą klatkę. Ale gdy kupisz już dwie klatki, wysyłamy to dwiema paczkami i koszt transportu są normalne. Taka dziwna specyfika sklepu, że nie można tego zautomatyzować.