Pierwszy dzien tygodnia OC 2

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

Pierwszy dzien tygodnia OC 2

Postprzez yorg » 18 mar 2016, o 16:00

Serwer na ktorym hostinguje OC nie pozwala na zmiane zmiennych MySQL i uzywa formatu kalendarza z niedziela jako pierwszym dniem tygodnia.
Wie ktos moze, jak mozna zmusic OpenCart 2 do zmiany kalendarza tak, aby niedziela byla ostatnim dniem tygodnia?
yorg

Re: Pierwszy dzien tygodnia OC 2

Postprzez staniapl » 18 mar 2016, o 20:10

Nie wiem kto Ci takich głupot naopowiadał ale mysql nie ma zmiennych jet to baza danych a danymi sterujesz za pomocą php
staniapl

Postprzez yorg » 18 mar 2016, o 21:57

Odpowiedz wiele wniosla, dziekuje...

Piszac o zmiennych, mialem na mysli zmienna systemowa default_week_format, ktory ma na serwerze, gdzie hostuje OC, wartosc 0 i nie moge jej zmienic. MOze ktos zna odpowiedz, jak ten problem obejsc.
yorg

Postprzez staniapl » 19 mar 2016, o 21:06

Do czego Ci to potrzeba, co chcesz osiągnąć ?
staniapl

Postprzez yorg » 19 mar 2016, o 21:24

Chcialbym ustawic kalendarz wyboru dnia dostarczenia towaru tak, zeby to poniedzialek byl pierwszym dniem tygodnia a nie niedziela. Hostuje sklep na Siteground i nie mam mozliwosci zmiany zmiennej default_week_format - tam jest ustawiona na 0 a ja potrzebuje 3. Niestety nie ma takiej mozliwosci na serwerze wspoldzielonym.

Stad problem - znalazlem na oficjalnym forum OC watek, w ktorym ten problem zostal rozwiazany ale dotyczylo to wersji 1.5
W 2 jest calkowicie inaczej i nawet support Siteground nie mial pomyslu - sugerowali, zeby pytac w community. Dlatego tez ten post.
Pisalem tez do autora koszyka z ktorego korzystam ale okazuje sie, ze kalendarze pobieraja konfiguracje z serwera. I jest problem. Serwer ma format tygodnia, gdzie Niedziela jest pierwszym dniem tygodnia i nie bardzo moge to zmienic na samym serwerze. Skoro jednak udalo sie to zmienic w wersji 1.5, to byc moze ktos zna rozwiazanie tez w wersji 2 OpenCart.
yorg

Postprzez staniapl » 19 mar 2016, o 22:23

o jakim Ty kalendarzu mówisz ? bo dalej nie wiem.

Zapewne jest to jakiś datepicker w js więc nie rozumiem jaki problem jest z ustawieniem tego za pomocą php / js

proszę bardzo:
http://stackoverflow.com/questions/1313 ... datepicker
staniapl

Postprzez yorg » 21 mar 2016, o 13:50

Tak jak @staniapl pisal, chodzi o datapickery zarowno we frontendzie jak i w czesci administracyjnej.
OpenCart 2.1.0.2 ma wbudowany bootstrap-datetimepicker.js w wersji 3.1.3. I tu jest problem ze zmiana jego konfiguracji. W jego opcjach nie ma zmiennej weekStart, o ktorej pisza np tutaj:
http://stackoverflow.com/questions/2441 ... -at-monday
Jezyk i lokalizacje mozna zmieniac za pomoca parametru 'locale' ale nie wiem jak go uzyc. Obok pliku bootstrap-datetimepicker.min.js w katalogu jest tez plik moment.js. Do niego mozna sciagnac pliki dla roznych panstw:
https://github.com/moment/moment/tree/develop/locale

Niestety nie wiem, jak zmusic ten datatimepicker do wyswietlania po polsku i w odpowiednim formacie tygodnia.
yorg

Następna strona

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart