...tak to chyba największa wada OpenCarta, autorzy nadal nie dodali pola z NIPem i trzeba to jakoś obchodzić, np. podmieniając nazwę któregoś z istniejących pól. Nie wiadomo czy śmiać się z tego czy płakać. Dodatkowo 'paragon czy fakturka' dorabiałem na szybko z pomocą javascripct'u. Nadal pozostaje wiele rzeczy, które można by dodać do oficjalnej wersji, by pomóc polskim przedsiębiorcom.
Co do znaków wodnych - dopisałem takową funkcjonalność; obrazek *.png, można sobie dowolnie wypozycjonować na zdjęciu.
Wyszukiwanie 'na żywo' też zostało przygotowane - znalazłem taki moduł do starszej wersji i ładnie działa, w standardzie już po 3ech wpisanych literkach. Trzeba było jednak podostrajać css by jakoś to wyglądało. W sumie to z css'em miałem dużo więcej zabawy, o np. tutaj pole 'Sortowanie': (trzeba rozszerzać, bo nieładnie się to potem rozjeżdżało...)
http://max-dywanik.nazwa.pl/opencart/index.php?route=product/category&path=1_10_17_463.
Co do tłumaczenia, wgrałem najaktualniejsze spolszczenie jakie znalazłem, a i tak sporo jeszcze pozostaje do przetłumaczenia.
Jest to zagraniczna skórka, stąd też mały problem z "Ładą" o tutaj na dole strony:
http://max-dywanik.nazwa.pl/opencart/index.php?route=product/manufacturer. Użyta czcionka nie obsługuje polskich znaków specjalnych, to zostawiłem sobie na koniec, bo autor skórki zapewnił mnie, że wina leży po stronie OC i następna wersja to poprawi. Niestety nie miałem okazji tego sprawdzić na 1.5.1.3.
W końcu sprawa wydajności. Coś tu ewidentnie nie gra. Można włączyć cache gdzie się tylko da w sklepie, pokombinować z kompresją całej strony, mi osobiście wygląda to na słabą standardową wydajność obsługi bazy danych. Najprawdopodobniej same zapytania są okropnie niewydajne i niekompresowane, w tej kwestii pozostaje wiele do poprawy myślę, że przez samych autorów OC. Wszystko dałoby się zrobić z odrobiną czasu, chęci i funduszy
.
...i na koniec najlepsze - klient wycofał się na samym końcu projektu. Pieniądze mogłem sobie tylko wyobrazić i jedyne co zyskałem to doświadczenie zarówno z OpenCart'a jak i wymogów klienta. Początkowo miało to być szybkie przerzucenie strony na realia OpenCart'a, jednak ostatecznie przerodziło się w poważną migrację sklepu.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany to chętnie podejmę się takiej pracy ponownie, mam wszystkie materiały z tego projektu. Tym razem jednak z jasną umową i wpłatą wstępną oraz normalną stawką godzinową
P.S. Nie chcę robić żadnej pseudo reklamy, jednak polski projekt Gekosale staje się naprawdę godnym rywalem nie tylko dla OC, ale także dla Presty i całej reszty. Człowiek tak przyzwyczaił się do tych zagranicznych projektów, że gdy widzi w 100% poprawne tłumaczenie (polski projekt w końcu
) to czuje się jakoś tak ...dziwnie
Poza tym nie ma także problemów z opcjami płatności czy wysyłki, a nawet znajdziemy w standardzie nieszczęsne pole NIP!