1.5.5.1 - dziwne kreski w obrazkach w cache?

Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.

1.5.5.1 - dziwne kreski w obrazkach w cache?

Postprzez cybertex » 20 sie 2013, o 13:20

Witam wszystkich,

Poczytałem forum, różne opisy opencart i nadal nie wiem, gdzie szukać.

Konfiguruję sklep i prawie wszystko ładnie działa, wprowadziłem kilka modów.
Kupiłem część pluginów i w pewnym momencie zobaczyłem, że obrazki wygenerowane w cache mają białe kreski od dołu i z prawej strony.

Tu dobrze to widać - specjalnie dodałem czarne tło i obwódka:
http://img4.imageshack.us/img4/6039/om6d.jpg

Moje obrazki muszą być na czarnym tle. Nie wiem co odpowiada za wygenerowanie obrazków do cache i jaka funkcja mogła spowodować taki efekt.

Tylko niektóre typy są z tymi kreskami.
- "Wymiary miniaturki obrazu produktu"
- "Wymiary obrazu listy produktów" lub "Wymiary obrazu porównania" lub "Wymiary obrazu podobnego produktu" (tu są takie same wymiary i wszędzie jest kreska)

Wymiary wyskakującego obrazu produktu jest w porządku.

Wcześniej nie miałem takich efektów. Teraz nie chciałbym od nowa instalować wszystkich dodatków i sprawdzać co nie działa poprawnie?
Albo vqmod albo jakiś plugin coś namieszał, a może coś innego!? Sprawdziłem pliki php z nazwą "image" ale wygladają jak z oryginału 1.5.5.1.

2 pytania,

- który plik odpowiada za generowanie obrazków?
- kolejne pytanie do kolegów, czy gdy podmienię obrazki to jak zmusić system do wygenerowania ponownie obrazków do cache?

Dzięki z góry
cybertex

Re: 1.5.5.1 - dziwne kreski w obrazkach w cache?

Postprzez adikon.oc » 20 sie 2013, o 14:15

Witam

Za generowanie obrazków odpowiada plik image.php znajduje sie on w catalog/model/tool/ a ogólna biblioteka do obsługi obrazków jest w system/library/image.php
Cache obrazków trzymany jest w image/cache/data i wystarczy usunąć jego zawartość poza tym w CSS jaki masz ustawiony kolor tła dla obrazków? może ustaw na czarny i problem zniknie.

pozdrawiam
Adrian
adikon.oc

Re: 1.5.5.1 - dziwne kreski w obrazkach w cache?

Postprzez cybertex » 20 sie 2013, o 16:45

Dzięki za szybką odpowiedź.

Przejrzałem już wcześniej te dwa pliki image i są oryginalne, więc generowanie musi jeszcze z czegoś korzystać lub oryginał ma błędny algorytm (napiszę dlaczego algorytm).

Może vqmod coś miesza, ale przejrzałem xml z vqmod i nie odwołują się do obrazków.

Wykasowałem cache, ale wygenerował znów z tymi kreskami. Kurczę nie widzę logiki.

W css nie ustala koloru tła obrazków tylko w systemowym pliku w system/library/image i tu też zmieniłem nawet na czarny:

imagecolorallocate($this->image, 0, 0, 0)

Kod: Zaznacz cały
$background = imagecolorallocatealpha($this->image, 0, 0, 0, 127);
         imagecolortransparent($this->image, $background);
      } else {
         $background = imagecolorallocate($this->image, 0, 0, 0);

Jednak dalej dodaje te dwie linie o 1px z prawej i na dole, tym razem czarne.

W image/cache/data właśnie jest wygenerowany zestaw obrazków i część z nich, może to ma znaczenie kwadratowych ma z tym problem.
Obrazek wejściowy to kwadrat 680x680 pikseli, a wyjściowy "zepsuty" jeden z nich do produktów to 412x412 i tu są dodane te kreski.
Dodałem też jeden do images i produktu jako prostokąt 787x295 i wtedy dodał czarne tło, ale bez tych kresek, czyli poprawnie!

Co o tym myśleć?

Więc mam dwa podejrzenia, że albo pliki kwadratowe jpg mu jakoś nie pasują, ze względu na proporcje lub może strukturę były konwertowane w irfanview

Albo bug OC, albo coś innego tu miesza!?
cybertex

Powrót do Pomoc techniczna przy Opencart