Miejsce na wszelkie dyskusje odnośnie problemów technicznych i ewentualnych pytań z rozbudowaniem systemu w plikach i skryptach Opencart, a które nie dotyczą instalacji.
Sam sobie odpowiem: po czystkach w Lokalizacjach nie dodałem Polski do "Strefy geograficzne->VAT 23%" Po tym wszystko działa poprawnie. Oczywiście chciałbym wpisywać ceny brutto i mieć samoliczące się netto, ale to inna bajka
Wiem, widziałem. Tylko na tą chwilę jestem na etapie testowania sklepu, nie wiem czy zostanę do końca na opencarcie. Tak więc inwestowanie nie bardzo mi odpowiada, tym bardziej, że to dla mnie działalność charytatywna w ramach przysługi. Być może docelowy właściciel będzie zainteresowany. No i też nie mogę wykluczyć, że sam podłubię w kodzie
tutaj na forum też masz gdzies kod do implementacji takiej funkcji tylko, że do 1.5.1 ale myślę, że powinno działać z najnowsza wersją po małych przeróbkach
System > Lokalizacje > Strefy geograficzne dodajesz Polską strefę i do niej kraj Polskę. System > Lokalizacje > Podatki > Klasy podatków dodajesz klasę podatku i w niej stawkę 23. System > Lokalizacje > Podatki > Stawki podatków dodajesz typ procentowy o wartości 23 i przypisujesz do strefy Polskiej.
Od teraz przy dodawaniu produktu podając cenę w zakładce "Dane" podajesz cenę netto a sklep sam doda sobie 23% i pokaże na stronie obie ceny. Aby szybko sobie wyliczyć netto z brutto wystarczy podzielić brutto na 1,23 czyli np. 599/1,23 daje nam 486.99. Co ważne - ceny należy wpisywać z KROPKĄ ponieważ gdy wpiszemy PRZECINEK system nie zapisze tego co jest za nim - czyli tutaj tylko 486.00.